Lekarze alarmują, że obecnie wzrasta ilość osób schorowanych na alergię. Jest to jedna z najbardziej kultowych chorób cywilizacyjnych, jaka dotyka coraz to młodsze osoby. Chwilowo rośnie na przykład odsetek niemowląt dotkniętych wyłonionymi uczuleniami. Wśród tak młodych pacjentów przeważnie występuje alergia na wyłonione produkty spożywcze. Wiele niemowląt, u jakich uczulenie objawia się w głównej mierze zaczerwienioną i swędzącą skórą, cierpi z powodu alergii na laktozę, inaczej białko mleka krowiego. W takiej sytuacji matki, które swoje dzieci karmią piersią, muszą w całości odstawić wszystkie artykuły mleczne, takie jak mleko, sery, masło. Muszą też monitorować reakcje dziecka wówczas, kiedy zjedzą inne produkty potencjalnie mocno alergizujące, a wobec tego soję, jaja lub orzechy. Jeżeli dziecko karmione jest sztucznie, należy podawać mu odpowiednie hipoalergiczne mieszanki, w jakich białko krowie jest zastąpione sojowym czy też w jakich zastosowano hydrolizat białka krowiego. W wypadku dzieci z alergią należy także mocno uważać w trakcie rozszerzania diety. Trzeba w głównej mierze podawać innowacyjne artykuły osobno i co parę dni.
Dzięki temu można będzie łatwo ustalić, jakie z nich wywołują wystąpienie jakiś niepożądanych objawów. Rzecz jasna zasady te dotyczą również starszych osób, u jakich występuje alergia na wybrane artykuły spożywcze. W takiej sytuacji najlepiej jest po prostu wyeliminować z domu pokarmy uczulające. W tej sytuacji bardzo istotne jest wsparcie całej rodziny. Jeśli któregoś z jej członków dotknęła alergia, najodpowiedniej jest, jeśli wszyscy po prostu przestrzegają odpowiednich zasad diety i nie jedzą mleka czy też produktów zawierających orzechy.