Clou kuchni włoskiej- łatwość i prawdziwe składniki

Jeżeli gra toczy się o makaron, Włochy są bezkonkurencyjne. Jako najogromniejsi producenci i klienci na świecie jedzą na rok z grubsza pięćdziesięciu pięciu kilogramów pasty na osobę. Włosi są prawdopodobnie jedyną nacją, jaka z przyjemnością zjada makaron więcej aniżeli raz dziennie.

Włoski makaron – skąd ta fama?
Makaron od zawsze był we Włoszech uważany (oraz gotowany) jako danie newralgiczne, a nie jako bazowe węglowodany, które akompaniują pokarmom jako danie akcesoryjne – np. w polskiej kuchni. Makaron – podany po przystawce i przed daniami mięsnymi bądź rybnymi – jest kolejnym znakomitym przykładem zwyczajnej włoskiej wynalazczości. W kuchni włoskiej wolno odszukać makaron w formie ponad 300 przeróżnych kształtów (formati) – od najpopularniejszych, takich jak spaghetti oraz rigatoni, aż po niezwykłe regionalne odmiany świeżo wypieku makaronowego – i praktycznie niekończącą się liczbę możliwych kombinacji składników, z których wolno skonstruować proste lub wyszukane sosy, dopełniające prawdziwie włoski makaron właśnie.

Jakim sposobem zrobić taki makaron?

•    Wszystko, czego wypada do standardowego włoskiego makaronu to kompozycje takie jak: mąka durum-semolina 100 gram na jednostkę, 1 jajko na każde 100 gram mąki i niewielka ilość wody.
•    Sposób wykonania jest równie prosty, co indeks składników – najzwyczajniej w świecie wypada je wszelkie połączyć, wymieszać oraz ugnieść do zdobycia jednolitej masy, a na przykład pod przykryciem zostawić, aby z pół godziny „odpoczął”.
•    Kiedy minie ustalone 30 minut wystarczy ciasto rozwałkować, zwinąć w rulonik i pokroić w wstążki o preferowanej grubości. Tak przygotowany makaron z reguły gotuje się w lekko osolonej wodzie przez 3 minuty.

Zatem, jeśli masz zamiar zrobić makaron, zrób to jak należy: po włosku. Tak przygotowany makaron napełnij za pomocą ukochanych autentycznych włoskich przepisów – z prostych, pysznych składników – bez żadnych gotowych fixów czy słoików. Tylko wtedy wolno w pełni rozkoszować się prawdziwym spaghetti carbonara lub ewentualnie innym, równie wybornym daniem. Prosto, czysto i smakowite -o to chodzi!