Włoskie dania – prostota i radość z spożywania

Dla hobbystów kuchni, która zapełni żołądek po brzegi, zezwalając na niebagatelne poczucie sytości, wspaniałą propozycją jest kuchnia italiano, a wobec tego nic innego jak kuchnia włoska. Włosi słyną ze swoich dań na całym globie, a dania jakimi się szczycą, stały się regularnymi gośćmi na stołach w mieszkaniach wielu ludzi, także Polaków. Co przyczynia się do takiego stanu rzeczy? Otóż blisko kuchni francuskiej oraz greckiej, to jedna z w największym stopniu popularnych kuchni, a dzieje się tak za kwestią korzystania z gigantycznej ilości warzyw, całkiem podobnie jak w kuchni greckiej także przypraw, ale i parmezanu – sera, który lubią wszyscy miłośnicy włoskich dań. Sukces swojej popularności kuchnia włoska zawdzięcza nadmienionym wyżej przyprawom, do których przynależą między innymi: bazylia, oregano, pieprz, tymianek, estragon i oczywiście rozmaryn. Oprócz tego, Włosi uwielbiają także pomidory, oliwki, czosnek oraz naturalnie cebulę.

Restaurants near Main Market Square

Połączenie słusznych składników z słusznymi przyprawami daje niesamowite wrażenia i sprawia, że zadowolone jest podniebienie nawet najbardziej wybrednych. A co jest specjalnością kuchni włoskiej i co wyróżnia ja z innych? Największym plusem tej kuchni jest jej różnorodność – prócz schematycznych znanych nam dań takich, jak makaron czy pizza, kuchnia włoska oferuje o wiele więcej, na przykład ryż, polentę czy owoce morza. To właśnie w owocach morza oraz daniach mącznych i – wbrew pozorom – rybnych, specjalizują się Włosi.

Dodaj komentarz